22 maart | Recept

22 maart | Recept

Week 6, de hongerigen voeden
 

Coby en Bouk bakken Matzes. Klik hier voor het filmpje

De door Coby en Bouk gebakken matzes zijn als Paasgroet bezorgd bij enkele gemeenteleden.
Wilt u ook iemand die hongert naar wat aandacht zo'n groet brengen, maar weet u niet wie u hier een plezier mee doet? Dat kunt u navragen bij de voorzitters van de dorpswerkgroepen.

Het recept:

Matzes

Krokante crackers die je traditioneel tijdens Pasen eet. Lekker met roomboter en suiker.

Hoeveelheid 5 matzes

Ingrediënten

  • 75 gr bloem
  • 40 ml water

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 200ºC hete lucht.
  2. Kneed van de bloem en het water in 1 à 2 minuten een soepel maar droog deeg.
  3. Verdeel het deeg in 5 bolletjes en rol ze met een deegroller of pastamachine uit tot dunne plakjes. Als je met de deegroller werkt gaat het uitrollen het makkelijkst als je in etappes werkt. Rol de bolletjes een voor een uit, je merkt dat het deeg nog wat elastisch is en weer een beetje krimpt. Rol de uitgerolde deeglapjes een voor een opnieuw uit en herhaal dat proces verschillende malen. Na iedere ronde blijven de deegvelletjes steeds iets groter. Ga door tot je mooi dunne deeglapjes hebt van tenminste ø12 cm. Rustieke matzes zijn nooit precies rond of vierkant maar als je dat wel wilt kan je ze natuurlijk met een mes of uitstekers netjes bijsnijden.
  4. Leg de deegvellen op een met teflonfolie of bakpapier beklede bakplaat, prik ze flink in met een vork om te voorkomen dat ze tot een grote bol opblazen en bak in de voorverwarmde oven in 10-11 minuten droog en héél lichtjes bruin. Draai ze halverwege de baktijd een keer om.
  5. Laat de matzes op een taartrooster uitdampen en volledig afkoelen. Bewaar luchtdicht afgesloten.

Eet smakelijk!
 
terug